Mekanik Enerjinin Korunumu
Bir Kaydırakta Sürtünmenin etkisini ihmal ettiğimizi düşünelim. Kaydırağın başlangıç noktasında hızımız olmadığı için sadece potansiyel enerjimiz vardır. Kendimizi bıraktığımız andan itibaren hızlanmaya başlarız. Katdırağın en alt noktasına geldiğimiz zaman potansiyel enerjimiz olmadığı için sahip olduğumuz tüm enerjiyi kinetik enerjiye dönüşür. Kaydırağın diğer ucunda doğru çıkarken yavaşlar ve bir noktada dururuz. Bu noktada kinetik enerjimiz olmadığı için tüm enerjimiz potansiyel eenrjiye dönüşmüştür ve ilk yüksekliğimiz ile aynı yükseklikteki noktaya ulaşmış oluruz. Sürtünmesi önemsiz kaydıraktaki toplam mekanik enerji (Potansiyel enerji + + Kinetik enerji ), herhangi bir anda sahip olduğumuz toplam mekanik enerjiye eşittir. Buna mekanik enerjinin korunumu denir .
Gerçek Dünya: Sürtünmeli Ortam
Günlük hayatta sürtünmenin ihmal edebileceğimiz kadar olduğu durumlarla pek karşılaşılmaz. Örneğin bir oyuncak arabayı düz bir zeminde itip bıraksak bu araba biraz gittikten sonra yavaşlayıp durur. Enerjinin korunumu ilkesine göre arabanın ilk durumdaki enerjisinin son durumdaki enerjisine eşit olması gerekirdi. Ama arabanın durduğunu ve son enerjisinin sıfır olduğunu görüyoruz. Bu durum enerjinin korunmadığı anlamına gelir mi?
Enerjinin Aktarımı
Enerjiyi aktarmanın bir yolunun iş yapmak olduğunu öğrenmiştik. Enerjiyi aktarmanın ısı, mekanik dalgalar (ses ve deprem dalgaları), ışınım gibi başka yolları da vardır. Bir çaydanlığı yanan bir sobanın üstüne koyduğunuzda soba, çaydanlığa enerjiyi ısı aracılığıyla aktarır. Elektrik enerjisi, üretildiği yerden evlerimize elektrik hatlarıyla aktarılır. Işık gibi elektromanyetik dalgalarla da enerji aktarılabilir. Güneş'in enerjisi dünya'ya elektromanyetik dalgalar aracılığıyla aktarılır. Ayrıca enerjiyi önde depolayıp sonra bir yerden başka bir yere taşıyabiliriz.