Tekilanın kökeni yüzyıllar öncesine kadar dayanıyor meksika da yaşayan astekler agave bitkisini mayalayarak pulke isminde hafif bir içki yapıyorlardı. İspanyollar bu topraklara geldiklerinde bu sürece damıtmayı eklediler ve çok daha güçlü olan tekila doğdu. Tuzu ve limonu bu tarafa gönderin canımız çekti :). Fransa için şampanya neyse tekila da meksika için odur. Tekila dünyanın sadece bu bölgesinde yapılıyor ve meksika tekila kelimesinin kullanım haklarını kısıtlamış durumda. Himadore adı verilen işçiler yüzyıllardır agave bitkisinin hasadını topluyorlar. Mavi agave adı verilen bu türün olgunlaşması yaklaşık 7 yıl alıyor, bugün bile bütün ürün elle toplanıyor çok keskin çapa şeklinde bir alet kullanan işçiler (himadore)ler, beyaz gövdesi kalana kadar bütün yeşilliği buduyorlar.
Yuvarlak bıçağı sürekli bileyerek jilet gibi keskin olmasını sağlıyorlar, bundan damıtılacak olan tekila %100 agave suyundan yapılmış olacak. Himadorlar hep küçük bir parça koparır ve bitkinin nişastasını ölçerler, yeterli olduğuna inanıldığı zaman agave damıtılmaya gönderilir. Çalışanlar bu dev pinaları parçalara ayırmak için özel baltalar kullanırlar pişirmek için daha elverişli hale getirirler parçalanmış pinaları taş fırına aktarırlar.Ardından pişen agave gövdeleri öğütücüye gider ve uzun ince liflere dönüştürülür, bu lifler ardından bir nakil aracına aktarılır öğütülmüş pinalar çalışanlar tarafından yuvarlak bir taşın üzerine serilir.
O zararsız görünen bitki agave bir çok akşamdan kalma durumlarının ve bulanık gecelerin sorumlusudur, nede olsa agave meksika'nın milli içkisi tekilanın ana maddesidir yalnız meksikada üretilen tekila volkanik topraklarda yetişen bir agave çeşidinden yapılır. Meksikada yaklaşık 200 çeşit agave bitkisi yetişir bunların içinden yalnız kırkı yerlidir ve içki yapımında kullanılır kazanılan içkilerin hepsine de meska denilir.
4/30/2016
5
TV: Tekilayı yapan işçiler ve meksika
Tekilanın kökeni yüzyıllar öncesine kadar dayanıyor meksika da yaşayan astekler agave bitkisini mayalayarak pulke isminde hafif bir içki yap...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment